Zvrat v případu syrských sirotků po jednání u Babiše: Neziskovky mají za úkol je vybrat, mohli bychom je přijmout

ČTK

lup

Zástupci neziskových organizací spolu s europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) dostali na dnešní schůzce od premiéra Andreje Babiše (ANO) za úkol vybrat syrské sirotky, kteří by mohli být z uprchlických táborů přesunuti do Česka. Stát prostřednictvím ministerstva vnitra poskytne součinnost, následně by je byl ochoten přijmout. Po setkání s Babišem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) to novinářům řekla Šojdrová. Babiš trvá na tom, že dětem je třeba pomoci mimo Česko.

Babiš uvedl, že vnitro předá Šojdrové kontakty na řecké organizace, které pracují v tamních uprchlických táborech. "Projekt neexistuje, děti nejsou. Uvidíme, jestli nějaké děti najde," uvedl. Vicepremiér Hamáček dodal, že se ukázalo, že Šojdrová zatím nemá konkrétní plán. "My za vládu potvrdili, že jsme připraveni předat kontakty. Pokud nějaký konkrétní seznam (dětí) vznikne, budeme to dále diskutovat," uvedl.

Šojdrová nedokázala odhadnout, kdy by první děti mohly do Česka přijít. "Nebude to lehký proces, chceme vybrat co nejmladší, nedoprovázené (děti)," uvedla. Na proces nebudou směřovat české peníze, ale finance Evropské unie. "Premiér řekl, že když ty děti najdeme, najdeme rodiny, tak je můžeme přivézt," uvedla.

Hřebejk: Neplivu na vlastní národ, „hnusné partě“ Zeman a Babiš ale o migranty nejde

sinfin.digital