Za první místo na kandidátce SPD i 100 tisíc. Povinné platby dokládají dary i bývalí členové

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Tomio Okamura je oblíbeným hostem „alternativního“ internetového rádia Svobodný vysílač. Nedávno se tam při jednom ze svých vystoupení velmi rozzlobil na ty, kdo tvrdí, že se v jeho SPD musely (či stále musí) platit pevné taxy za umístění na kandidátní listině – přinejmenším na prvních třech místech.

„To jsem v životě neslyšel,“ reagoval popuzeně Okamura na to, že první tři jména na kandidátkách musela platit předem dané sumy do stranické pokladny.

Pohled do povinně zveřejněného seznamu dárců za rok 2017 ale ukazuje zjevný mustr, podle něhož se v SPD přinejmenším před posledními parlamentními volbami postupovalo.

Kdo byl na kandidátce první, poslal svému hnutí vždy 100 tisíc korun, včetně samotného Tomia Okamury. Kandidáti na druhém místě posílali 50 tisíc, tam, kde byla pravděpodobnost zvolení vyšší (třeba v Moravskoslezském kraji či ve Středočeském kraji, kde kandidoval z prvního místa Okamura), to bylo 75 tisíc.

Třetí v pořadí musel platit 25 tisíc korun (v Praze, kde naopak šance na úspěch SPD nebyla tak velká, zaplatila trojka kandidátky 20 tisíc Kč).

Okamura v první lize evropských populistů? Nevěřte všemu, co šéf SPD pověsí na Facebook

sinfin.digital