Komunista Ondráček je v suchu. Klíčový sněmovní výbor doporučuje poslancům, aby ho nevydávali policii

ČTK

lup

Sněmovna by neměla vydat k trestnímu stíhání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka (KSČM). Plénu to doporučil mandátový a imunitní výbor, novinářům to řekl jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Policie chce Ondráčka stíhat kvůli výrokům vůči někdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalovi Horáčkovi.

Výbor nedoporučil Ondráčkovo vydání podle jeho člena za Piráty Jakuba Michálka hlasy poslanců za hnutí ANO, SPD Tomia Okamury a KSČM a také Marka Bendy z ODS. Sněmovní plénum rozhodne o Ondráčkově vydání na schůzi, která začne koncem října.

Grospič poukázal na stanovisko Ústavního soudu, podle kterého musí politicky exponované osoby snést větší veřejný tlak. "Pan Horáček byl v té době exponovanou osobou, kandidátem, který vstoupil do politiky," uvedl. Mezi většinou členů výboru převládl podle něho názor, že Horáček měl záležitost řešit civilní žalobou.

"Myslím si, že lidé už mají plné zuby lží v politice a toho, jak se navzájem politici obviňují. V tomto případě to bylo pravděpodobně nepravdivě," soudí naopak Michálek. Pro vydání hlasoval také Marek Výborný (KDU-ČSL), protože z jeho pohledu se na Ondráčkův skutek imunita nevztahuje. "Plénum zpravidla skutečně váží rozhodnutí a doporučení mandátového a imunitního výboru, ale nechci předbíhat. Myslím, že ta debata o tom ještě bude i v rámci pléna," dodal.

Horáček podal na Ondráčka trestní oznámení začátkem letošního roku kvůli tomu, že ho na konci loňského roku nařkl v médiích ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností (StB). Horáček jakoukoli spolupráci s StB popřel. Policie sice později vyšetřování odložila, státní zastupitelství jí však případ vrátilo.

Členové výboru dnes vyslechli stanoviska vyšetřovatele, státního zástupce i Ondráčka. Jejich slyšení nebyla dlouhá, trvala pokaždé zhruba 20 minut. Nikdo z nich slyšení před novináři nekomentoval. Ondráček podle Grospiče vyjadřoval tak, jak uznal za vhodné v souvislosti se svou obhajobou, pokud by ho Sněmovna k stíhání vydala. Reagoval prý ale na každý dotaz.

sinfin.digital