Zeman nového ministra zahraničí jmenuje koncem příštího týdne, věří Babiš. Petříčka ve čtvrtek čeká pohovor na Hradě

ČTK

lup

Prezident Miloš Zeman přijme ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě kandidáta sociální demokracie na ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Na twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Předpokládá se, že prezident Petříčka jmenuje ministrem koncem příštího týdne, řekl novinářům po dnešním večerním jednání s hlavou státu v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO).

"Jmenování se předpokládá koncem příštího týdne," řekl Babiš novinářům po zhruba hodinu a čtvrt dlouhém rozhovoru u večeře s prezidentem. Zeman se s Petříčkem podobně jako s předchozími nováčky ve vládě chystá před jmenováním sejít. Ovčáček na twitteru upřesnil, že schůzka se odehraje ve čtvrtek v 15:00.

Diplomacii nyní vede souběžně s ministerstvem vnitra předseda ČSSD Jan Hamáček, protože Zeman v červnu odmítl kvůli svým výhradám jmenovat kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho. Hamáček původně trval na Pochem, ale v září místo něj navrhl Petříčka. Prezident minulý týden řekl, že Petříček má pro funkci slušné kvalifikační předpoklady.

sinfin.digital