100 dnů Babišovy vlády: Ostuda s opisováním, mise Poche a tahanice o body za levicové úspěchy

Markéta Žižková

Menšinová vláda hnutí ANO a sociálních demokratů vládne přesně sto dnů. Koaliční partneři sami si pochvalují, jak „makají“ a nehádají se. Za mikrofon se tak při čtvrteční bilanční tiskovce premiér Andrej Babiš postavil po boku vicepremiéra Jana Hamáčka. A společně vyjmenovávali, co jsou podle nich úspěchy kabinetu. Přesně v ten stejný den se ale připomnělo, že Česko už více než tři měsíce čeká na „řádného“ ministra zahraničí. A že mnoho úspěchů, které si konkrétně ČSSD pochvaluje, jim před voliči může silnější ANO snadno ukradnout. Nejbližší test se nabídne už v příštích dvou dnech v podobě komunálních a senátních voleb.

Každá z partají původně chtěla před novináře předstoupit sama. Skončilo to ale dohady nad časem. Premiér a vicepremiér tak nakonec stanuli bok po boku v Hrzánském paláci. Setkání s novináři začali výčtem úspěchů menšinové vlády a slovy „výsledky rozhodně máme“. Proberme proto některé z nich konkrétněji...

Jak je to s úspěchy?

Za zásadní úspěch vlády označil premiér Babiš schválení návrhu rozpočtu, který počítá s programovým prohlášením upraveným podle požadavků ČSSD. Na začátek je nutno podotknou, že plán se schodkem 40 miliard korun sněmovnou projde zřejmě za podpory komunistů, kteří umožnili i samotný vznik vlády. Jejich postavení, s nímž přichází i požadavky jako zdanění církevních restitucí, se tak ještě upevní.

Analytička Demagog.cz: Překvapil nás počet nepravd u Stuchlíka. Jestli lhal? Těžko říct

sinfin.digital