5 důležitých věcí, které se dějí právě teď

Michaela Kratochvílová

Premiér Bohuslav Sobotka uklidňuje emoce, které rozvířil prezident Miloš Zeman výrokem o údajném teroristovi v České republice. Ukrajinská poslankyně a bývalá vojenská pilotka Nadija Savčenková navštívila Prahu. A muž, o kterém se předpokládá, že připravil zprávu o kompromitujících materiálech na Donalda Trumpa, se skrývá. Co dalšího byste dnes měli vědět?

Sobotka uklidňoval veřejnost

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek sešel ve Strakově akademii s ministrem vnitra Milanem Chovancem a řediteli zpravodajských služeb. Po schůzce zopakoval, že neexistuje žádné akutní nebezpečí, které by hrozilo České republice. Předseda vlády tak reagoval na středeční výrok prezidenta Miloše Zemana, který prohlásil, že se mu do rukou dostala informace, která tvrdí, že se na území státu pohybuje člověk podezřelý z napojení na radikální islamistické organizace.

V Česku je nejvíc cizinců v historii

V roce 2015 pobývalo podle údajů Českého statistického úřadu v České republice 464 700 cizinců, tedy nejvíce v historii země. Z celkového počtu je nejvíce Ukrajinců, kteří tvoří 23 % ze všech cizinců v zemi, následují Slováci s 22 % a Vietnamci, kterých je 12 %. Od roku 2004 se počet cizinců téměř zdvojnásobil, přibývá také těch, kteří mají povolení k trvalému pobytu a v zemi jsou déle než pět let. Migrace je především ekonomická, většina cizinců přichází do Česka za prací.

Savčenková navštívila Prahu

Ukrajinská poslankyně a bývalá vojenská pilotka Nadija Savčenková je na návštěvě Prahy. Do země přicestovala na pozvání lidoveckého poslance Pavla Svobody a zdrží se do zítřka. Při setkání poděkovala představitelům českých nevládních organizací za podporu, které se jí dostávalo, když byla v ruském vězení. Savčenková se současně nechala slyšet, že by poradila Miloši Zemanovi, aby lépe analyzoval bezpečnostní hrozby, aby Česká republika nedopadla jako Ukrajina.

Policejní reorganizace

Speciálně ustavená sněmovní komise zabývající se spornou reorganizací policie dnes dospěla ke shodě ohledně většiny obsahu své závěrečné zprávy. Příští týden by poslanci měli materiál už pouze doladit. „Dnes jsme se shodli na tom, že některá usnesení navrhneme a budou to usnesení, která budou pravděpodobně směřovat k vládě, státnímu zastupitelství a Poslanecké sněmovně,“ řekl šéf komise Pavel Blažek z ODS. Reorganizace policejních sborů vyvolala roztržku mezi koaličními partnery ČSSD a ANO a kritizovali ji i někteří žalobci.

Domníváný autor zprávy o kompru na Trumpa se skrývá

Bývalý člen britské tajné služby MI6 Christopher Steele, který je domnívaný autor zprávy o ruských kompromitujících materiálech na Donalda Trumpa, se ukrývá. Zpravodaj BBC Paul Wood říká, že se Steele v minulosti kvůli těmto informacím bál o svou bezpečnost. Tvrdí také, že i další lidé věděli o existenci choulostivých záběrů zachycujících budoucího amerického prezidenta. 

 

sinfin.digital