ČT pod palbou kritiky. Dětem pouští propagandistické zprávy, tepou ji poslanci za reportáž o Palestině

ČTK

luš

Sněmovní školský výbor se kriticky postavil k pořadu České televize (ČT) Zprávičky na dětském kanálu Déčko. Na návrh předsedy výboru Václava Klause mladšího (ODS) přijal usnesení, podle kterého veřejnoprávní dětský program „čím dál častěji porušuje politickou neutralitu a zejména vykazuje snahu o politickou indoktrinaci dětí a mládeže, včetně dětí v předškolním věku“. Pro návrh usnesení hlasovali přítomní členové výboru za ODS, ANO a SPD Tomia Okamury, proti byli poslanci Pirátů a ČSSD, řekl dnes ČTK Klaus. Generální ředitel ČT Petr Dvořák se, přestože byl pozván, jednání výboru nezúčastnil a zdůvodnil to snahou vyvarovat se spekulacím, které by mohly být vykládány jako snaha o zpolitizování vybraného pořadu nebo celého programu.

Usnesení zmiňuje část Zpráviček z 8. září, jež podle výboru „obsahuje propagandistické zprávy, které jsou zcela v rozporu s oficiální zahraniční politikou České republiky“. „Část, která se týkala Izraele a Palestiny, to bylo v hrubém rozporu s českou zahraniční politikou,“ uvedl Klaus.

Krátká reportáž ve Zprávičkách informovala o tom, že školáci „na Izraelem okupovaném území Palestiny“ se obávají, že je nebude mít kdo učit, protože USA omezily příspěvek OSN určený pro Palestince. Chybějí tak peníze na výplaty a učebnice v palestinském školství. Školáci a jejich učitelé podle Zpráviček věří tomu, že výpadek alespoň částečně dorovnají evropské země.

Jolanda v Máte slovo? Co vám jako chybí, je tam i kritický hlas, říká Michaela Jílková

sinfin.digital