5 důležitých věcí, které byste dnes měli vědět

Info.cz

ČSSD se připravuje na nadcházející sněmovní volby. Dnes se schází předsednictvo, které by mohlo vybrat nového volebního manažera. Řidiči o víkendu neprojedou Cholupickým tunelem. Číně a Rusku se zase nelíbí plány na protiraketový systém USA v Jižní Koreji. Co dalšího by vám dnes nemělo uniknout?

Předsednictvo ČSSD vybere volebního manažera

Jméno volebního manažera pro podzimní sněmovní volby by mohla dnes oznámit ČSSD. Očekává se, že jím bude státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Už v polovině prosince se objevily zprávy, že Prouzu vybral ústřední výkonný výbor. Strana to ale vyvrátila s tím, že pravomoc náleží předsednictvu.

Zavírá se Cholupický tunel

Cholupickým tunelem na Pražském okruhu o víkendu řidiči neprojedou. Od dnešní 21. hodiny bude kvůli testování nového kamerového systému zavřený. Znovu ho silničáři otevřou v pondělí ve 4:00. Řidiči mohou využít vyznačenou objízdnou trasu.

U Damašku hoří letiště

Významné vojenské letiště blízko syrského hlavního města bylo v noci terčem útoku. Ozvalo se několik výbuchů. Podle syrské armády stojí za explozemi Izrael. Letiště sloužilo k odpalování raket na oblasti dříve ovládané protivládními povstalci.

Čína a Rusko reagují na protiraketový systém USA

Blíže neupřesněná protiopatření přijmou Čína a Rusko, pokud Spojené státy vybudují v Jižní Koreji plánovaný protiraketový systém. Podle prohlášení po schůzce expertů obou zemí se zaměří především na ochranu vlastních zájmů a strategické rovnováhy v regionu.

Jednání o sjednocení Kypru budou pokračovat

Sjednocení Kypru se zatím nekoná. Mezinárodní konference v Ženevě dohodu zatím nepřinesla. Jednání se účastnili i šéfové diplomacií Řecka, Turecka a Británie a zástupci OSN a EU. Ostrov je rozdělený už od turecké invaze v roce 1974 na severní (tureckou) a jižní (řeckou) část. Severní Kypr ale uznává jen Turecko.

sinfin.digital