Češi jsou historicky nejblíže ekonomickému průměru EU. Stále je však v nedohlednu

Jaroslav Bukovský

Historicky nejblíže evropskému standardu se letos přiblíží životní úroveň v Česku. Podle ekonomů se má země dostat na 88 procent průměru unijní osmadvacítky, tempo přibližování ale bude patřit k nejpomalejším za posledních pět let. Pomůže podstatně rychlejší hospodářský růst Česka oproti členským zemím spolku, pro příští léta ale vládne kolem konvergence k unii mezi odborníky spíše skepse. Dosažení evropského průměru je totiž v nedohlednu.

Zatímco unijní ekonomiky by měly letos povyrůst o zhruba 1,6 procenta, výkonnost Česka by měla být zhruba o polovinu vyšší. O celou dekádu zpět na tom Česko oproti unii nebylo podstatně hůře. Podle Eurostatu byla životní úroveň v zemi na 83 procentech společenství. Hospodářská krize poté Prahu od Bruselu opět vzdálila, na předkrizovou úroveň se Česko podle Eurostatu vrátilo až v roce 2013.

„Loni rostla česká ekonomika solidním tempem a pravděpodobně si vyšší růst ekonomiky oproti většině unijních zemí i udrží, takže by se trend konvergence mohl obnovit,“ uvádí analytik BH Securities Martin Vlček.

CELÝ ČLÁNEK SI PŘEČTETE NA E15.CZ

sinfin.digital