Budoucnost levice? Záleží na ČSSD. Pokud se zabetonuje, může přijít něco nového, říká Kunštát

Uplynulé volby přímo vybízejí k úvahám, zda se tu neotevírá prostor pro vznik nové liberálně či progresivně orientované levicové strany. Podle politologa Daniela Kunštáta to bude záviset především na vnitřním vývoji ČSSD. Pokud jde o strukturální předpoklady vzniku nové strany, vidí především dva. „Za prvé, ČSSD a KSČM se zabetonují ve svém kulturně konzervativním ghettu, opřeném o národovecký a sociální populismus s viditelně východním trademarkem, čímž definitivně ztratí jakýkoliv kontakt s liberálněji naladěnými voliči. Za druhé, na přitažlivosti ztratí politické formace, které, třebaže v některých případech možná ne úplně vědomě, oslovují mimo jiné i levicověji zaměřené voliče orientované na tzv. postmateriální agendu.“ Více v obsáhlém rozhovoru, který s Kunštátem vedl politický reportér INFO.CZ Vratislav Dostál.

O víkendu se nekonaly volby pouze u nás, ale také v sousedním Bavorsku. Na první pohled zaujme, jakého výsledku tam dosáhli Zelení. Jak byste ho okomentoval?

Výsledek bavorských voleb asi není úplně náhodný. Úspěch Zelených je zde potřeba vidět v širším kontextu. Zelení jsou dnes už tradiční stranou, jejich rodokmen sahá až do 70. let minulého století a přinejmenším od počátku let osmdesátých jsou pevně integrovanou součástí německé politiky. Ačkoliv výsledky Zelených jsou v Německu prostorově nerovnoměrné – s mnohem většími zisky ve městech a obecně bohatých regionech – a mají kolísavou tendenci, obecně lze říci, že jsou už desetiletí plně etablovanou politickou alternativou obou velkých stran pravice i levice.

Šéf ČSSD Jan Hamáček napadl místopředsedu své strany Foldynu. Pokud není proevropský, nemá být ve straně

sinfin.digital