Češi ztrácejí o dění kolem uprchlíků zájem. Dál je však vnímají jako hrozbu

ČTK

Zájem Čechů o dění kolem uprchlíků opadá. Koncem loňského roku se o jejich situaci zajímalo 59 procent občanů, zatímco na jeho začátku to bylo 78 procent lidí, kdy byl zájem zároveň nejvyšší. Postoj k přijímání uprchlíků ze zemí postižených válečným konfliktem se ale nemění. Proti přijímání jsou nadále dvě třetiny veřejnosti, lidé vnímají uprchlíky především jako bezpečnostní hrozbu. Vyplývá to z prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podle 64 procent lidí by Česká republika neměla uprchlíky vůbec přijímat. Tři z deseti lidí jsou pro přijetí uprchlíků do doby, než se budou schopni vrátit do země svého původu. Při prvním měření CVVM v září 2015 uprchlíky odmítala polovina lidí, zatímco k jejich přijetí se klonilo 44 procent obyvatel.

Podle 89 procent Čechů představují uprchlíci nebezpečí především pro Evropu. Čtyři pětiny je považují za nebezpečí pro svět a tři čtvrtiny cítí ohrožení České republiky. Před rokem ohrožení bezpečnosti Česka kvůli uprchlíkům vnímalo 81 procent obyvatel.

sinfin.digital