Hrad přiznal: Kritiky Zemana ve Vladislavském sále nechceme, na oslavu 100 let Československa je nikdo nezval

ČTK

lup

Prezidentská kancelář na nedělní ceremionál u příležitosti 100 let založení Československa neupřesněný počet lidí. Jsou to podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka ti, kteří se stále nevyrovnali se zvolením Miloše Zemana do prezidentské funkce. Do Vladislavského sálu na slavnostní udílení státních vyznamenání a Zemanův projev pozval Hrad stovky hostů, na následnou recepci do Španělského sálu má přijít až 3000 lidí, řekl dnes Ovčáček novinářům. Počet nezvaných je podle něj „minimální“.

Na oslavy 28. října nedostali pozvánku někteří poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj nebo při letošních volbách hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Podobná situace nastala už při březnové inauguraci prezidenta i na předchozích oslavách vzniku republiky.

Ovčáček dnes řekl, že neuvede seznam těch, kteří nebyli pozváni. "Chci zdůraznit, že jich je opravdu minimální počet, možná by se vešli do většího výtahu. Z naší strany jde o určité vyjádření laskavosti. Nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema při vědomí, že už takřka šest let úkorně prožívají fakt, že občané České republiky dvakrát ve svobodných a demokratických volbách zvolili prezidentem Miloše Zemana," zdůraznil Ovčáček.

Politika šla do extrému, řeší se transgender a lidi jsou naštvaní, těží z toho Rusko, říká Vrábel

sinfin.digital