Zaorálek zpochybnil misi v Afghánistánu. NATO by podle něj mělo zvážit odchod ze země

ČTK

lup

Podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by mělo NATO zvažovat odchod z Afghánistánu, za řešení to považuje i KSČM. Zástupci levicových stran tak reagují na včerejší útok na české vojáky – třetí v relativně krátké době – při kterém zemřel rotný Tomáš Procházka. Poslanci jeho rodině vyjadřují soustrast a měli by na jeho počest držet minutu ticha.

Zaorálek řekl, že je z událostí zarmoucen. "Situace se zhoršuje, nevede ke stabilizaci, bude na to třeba reagovat," uvedl. Považuje za chybu, že aliance vůbec v Afghánistánu působí. "Stálo nás to biliony dolarů a důsledky jsou vesměs negativní," prohlásil. NATO by podle něj mělo hledat cestu ven a zvážit odchod. "Jsme spojenci, držíme basu, nemůžeme jednat sami, dohodu je třeba hledat společně," řekl Zaorálek.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik vyjádřil rodině zesnulého vojáka soustrast, byť zdůraznil, že komunisté mise zásadně odmítají. "I tato je spíš válečná než humanitární. Myslíme, že když premiér Andrej Babiš (ANO) hledá způsob, jak se vyhnout těmto ztrátám, že tím řešením je odejít z Afghánistánu," uvedl.

Atentát na české vojáky splnil účel, slova o žoldácích jsou nechutná, říká Matyáš Zrno

sinfin.digital