ANO s pomocí komunistů, SPD či Klause juniora odsouhlasilo, že Vondráčkova cesta do Ruska byla v zájmu Česka

ČTK

lup

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) před poslanci řekl, že jeho cesta do Ruska je spojena s více fámami, než je zdrávo. Program návštěvy byl podle něho vyvážený. Vondráček se v Rusku setkal i s politiky ze sankčních seznamů Evropské unie a Spojených států, což stejně jako některá jeho vyjádření v ruských médiích vzbudilo kritiku. Výtky z části opozice zaznívaly také dnes, poslanci ANO naopak v mnoha vystoupeních Vondráčka hájili. Následně s podporou dalších stran prosadili usnesení, že cesta byla v pořádku.

Sněmovna na závěr debaty nepřijala návrh obecného usnesení Heleny Langšádlové (TOP 09), podle kterého by ústavní činitelé neměli zpochybňovat závazek protiruských sankcí přijatých Evropskou unií. Návrh nepodpořili poslanci ANO vyjma Vondráčka, ČSSD kromě Ondřeje Veselého, SPD, KSČM a také Václav Klaus mladší z ODS. Dolní komora naopak schválila hlasy ANO, SPD, KSČM, poloviny přítomných poslanců ČSSD a Klause mladšího konstatování, že Vondráčkova návštěva Ruska byla v souladu s českými zájmy a s koncepcí české zahraniční politiky, jak prosazoval Miloslav Janulík (ANO).

"Váš přístup k Rusku není úplně rovný, je lokajský," řekl na Vondráčkovu adresu pirátský poslanec Jan Lipavský. Dojem z cesty byl v České republice podle něho "naprosto tragický". Langšádlová podotkla, že není úplně dobré se scházet s osobami ze sankčního seznamu. "Podíleli se na tom, že Rusko zabralo část území suverénní země. Na to bychom měli být velmi citliví," uvedla.

Potvrzeno: Rakušané nekompromisně seškrtají přídavky na děti cizinců. Češi přijdou o stamiliony

sinfin.digital