Nedosáhnete po zpřísnění podmínek na hypotéku? Poradíme, jak se přesto dostat k bydlení

Blesk.cz

Česká národní banka vydala doporučení, která by měla ochránit banky před neplatiči a klienty před zadlužením. Lidem to ale poněkud komplikuje cestu za vlastním bydlením. Nové limity pro získání hypotéky zasáhnou podle expertů až 40 % žadatelů. 

Co znamenají jednotlivé zkratky

Od 1. října by neměla celková výše hypotečního úvěru přesáhnout devítinásobek čistého ročního příjmu. Omezení se nevyhnulo ani nastavení splátek, jejich měsíční výše nově nesmí přesáhnout 45 % z čistého měsíčního příjmu žadatele. Hranice pro výši úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti zůstává na 90 %. Výše LTV však ovlivňuje míru úrokové sazby a délky splatnosti.

Pojmy, které byste měli znát

  • Bonita je odhadovaná míra pravděpodobnosti, že žadatel úvěr splatí. Ovlivňuje ji například věk, pohlaví, rodinný stav, vzdělání nebo profese. Důležité je i včasné splácení starších závazků v minulosti nebo životní minimum žadatele a osob na něm závislých.
  • DTI (debt to income) – poměr mezi celkovou výší úvěru a čistým ročním výdělkem.
  • DSTI (debt service to income) – poměr mezi souhrnem měsíčních splátek u všech úvěrů (zahrnuje např. kontokorenty, kreditní karty atd.) a čistým měsíčním výdělkem.
  • LTV (loan to value) – výše hypotečního úvěru k hodnotě zastavené nemovitost
sinfin.digital