STB měla v hledáčku Trumpa. Vedla na něj svazek a sledovala příbuzné jeho tehdejší manželku

ČTK

urm

Současný americký prezident Donald Trump byl v minulosti předmětem zájmu československé komunistické Státní bezpečnosti (StB). Cílem StB, která vedla svazek ve spolupráci s rozvědkou, bylo zjistit vazby Trumpovy rodiny na vládní a mocenské kruhy ve Spojených státech. StB měla od informátorů k dispozici údaje o Trumpově rodině, podnikatelské činnosti či ambici stát se prezidentem. V dnešním vydání to uvedl týdeník Respekt, který informace získal ve spolupráci s britským listem The Guardian.

 

StB podle Respektu zaujal sňatek Trumpa s jeho první ženou, rodačkou z Československa Ivanou Zelníčkovou. Spis s názvem Ivana založila gottwaldovská (zlínská) správa StB rok po jejich svatbě v dubnu 1978 a o rok později předala veškeré informace odboru rozvědky, která se zabývala vysazováním špionů v zahraničí. Na spisu dál pracovali v Gottwaldově.

V prvních letech byl podle listu zdrojem tajné policie především Ivanin otec Miloš, vedený jako důvěrník. "StB říkal o svých cestách za oceán k dceři a zeťovi, s manželkou Marií tam létali několikrát ročně," uvádí týdeník. Konkrétnějšími informacemi se spis začal plnit až v 80. letech, kdy kromě Zelníčka získávala StB poznatky od čtyř informátorů. Většinou šlo o lidi, kteří se znali s Ivanou či někým z české části Trumpovy rodiny.

Brazílii čeká radikální změna kurzu. Prezidentem se stal kandidát krajní pravice Bolsonaro

sinfin.digital