Češi stále víc schvalují protikuřácký zákon. Zákaz jich podporuje více než polovina, počet odpůrců klesá

ČTK

lup

Pro zákaz kouření v restauracích je více než polovina Čechů, naopak proti zákazu je více než třetina lidí. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Zákon o zákazu kouření v restauracích začal platit loni na konci května. Proti loňskému šetření, které se uskutečnilo již po zavedení zákona, stoupl počet souhlasu se zákonem a zároveň klesl počet těch, kteří se zákonem nesouhlasí.

"Výsledky potvrzují dlouhodobě víceméně stabilní naladění české veřejnosti v této věci," uvedli autoři průzkumu. Již od roku 2008, kdy se CVVM tomuto tématu věnovalo poprvé, se podíl lidí, kteří jsou pro zákaz kouření v restauracích, pohybuje na hranici jedné poloviny a nebo těsně nad ní, a vždy převažuje nad podílem těch, kteří jsou proti zákazu.

Aktuální průzkum ukázal, že se zákazem souhlasí 54 procent lidí, což je meziroční nárůst o pět procentních bodů. Ještě výrazněji, o deset procentních bodů, na 35 procent naopak klesl nesouhlas se zákazem kouření. Odpověď nevím uvedlo letos 11 procent respondentů, loni šest procent.

sinfin.digital