„Každé mimino chce víc mlíka!“ Poslanec si na plénu řekl o vyšší plat. Co s tím chtějí udělat ostatní?

ČTK

lup

Poslanci se v rámci druhého čtení věnovali novele, která má od příštího roku zpomalit hrozící skokový růst platů vrcholných politiků. Kritiku sklidil návrh SPD Tomia Okamury, aby platy zůstaly i další tři roky zmrazené. A pozdvižení vyvolalo vystoupení poslance Petra Pávka, který si na plénu svérázně řekl o víc peněz. Piráti zase chtějí počítat platy z průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoli z průměru ve veřejné sféře, jak je tomu nyní. Bez přijetí předlohy platy vrcholných politiků skokově vzrostou.

Na vystoupení  Petra Pávka, který je poslancem za hnutí STAN upozornil server Novinky.cz. „Každý zaměstnanec chce od svého zaměstnavatele přidat. Každé mimino chce víc mlíka, každý důchodce chce vyšší penze. Já tady stojím, možná jako jediný v sále, a říkám, ano, já chci přidat, protože ve všech ostatních oblastech jsme přidali a přidáváme dál,“ prohlásil poslanec. První místopředseda STAN Vít Rakušan se od jeho slov v reakci pro zmíněný server distancoval a označil je za individuální názor svého kolegy.

Okamura a Piráti navrhli změny

Ve druhém čtení se řešily poslanecké úpravy Tomia Okamury a piráta Jakuba Michálka. Ve výborech tito politici se svými návrhy neuspěli. Michálek obhajoval svůj požadavek argumentem, že když vláda zvýší platy učitelům a státním zaměstnancům, zvyšuje tím i platy politiků.

"Platy politiků a představitelů státní moci jsou již dostatečně vysoké," zdůvodňoval návrh na jejich zmražení Okamura. Předseda STAN Petr Gazdík jej označil za orgie populismu a Okamurovi doporučoval, aby se vzdal vozidla s řidičem, který má možnost využívat z funkce místopředsedy Sněmovny. "Možná by to šlo zamrazit jenom vedení Sněmovny," přidal se předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Z SPD pak naopak znělo, že Gazdík by měl jít příkladem a vzdát se celoročního platu.

ANALÝZA: Německo přichází o silného lídra. Co bude konec Merkelové znamenat pro EU a Česko?

sinfin.digital