Průzkum ukázal strany, které by teď ve volbách bojovaly o život. Babiše konkurence nemusí vzrušovat

ČTK

lup

Hnutí ANO by i v říjnu ve volbách do Sněmovny dostalo 30 procent, druhá ODS si proti září polepšila na 19 procent. Třetí by skončili Piráti s 11 procenty. Podpora ČSSD klesla na devět procent a komunistů na 8,5 procenta. Na sedm procent se zvedl výsledek KDU-ČSL. Jistotu vstupu do Sněmovny podle autorů aktuálního volebního modelu nemají SPD, STAN a TOP 09.

Za statisticky významné označili autoři volebního modelu změny u ODS, lidovců a ČSSD. Podpora občanských demokratů na říjnových 19 procent stoupla ze zářijových 14 procent, lidovcům se zvýšila na sedm procent ze 4,5 procenta v září. Devět procent pro sociální demokraty znamená proti září pokles o tři procentní body. Posuny jsou podle CVVM s nejvyšší mírou pravděpodobnosti způsobeny efektem komunálních a senátních voleb, protože průzkum se uskutečnil až po nich.

"Mírné snížení podpory Pirátů a KSČM není statisticky významné a ani jedné nelze v tuto chvíli přisoudit věcnou důležitost," uvedlo CVVM. Podle minulého zářijového volebního modelu by Piráty volilo 13 procent a komunisty 10,5 procenta.

sinfin.digital