Poslanci chtějí rozkrýt, co si Rusové a Čína dovolují v Česku. Z popudu poslankyně TOP 09 žádají vyšetřování

ČTK

lup

Čtyři desítky poslanců navrhují Sněmovně vznik vyšetřovací komise, která by prověřila vliv autoritářských režimů na dění v Česku. Vytvoření komise iniciovala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Oznámila to na svém twitterovém účtu. Vycházela především z výročních zpráv civilní kontrarozvědky, která opakovaně upozorňovala na aktivní působení ruských a čínských zpravodajských služeb v ČR.

"Poslanci by se měli zabývat vlivem zejména Ruska a Číny u nás. Proto jsem iniciovala zřízení vyšetřovací komise," uvedla Langšádlová. Návrh chtějí poslanci předložit v návaznosti na očekávané zveřejnění zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o jejích zjištěních za rok 2017, řekla poslankyně serveru Echo24.cz.

Komise by podle něj měla zhodnotit stav aktivit cizí moci nepřátelských vůči zájmům Česka, identifikovat slabá místa ČR v tom, jak takovým vlivům čelit, nebo doporučit vládě a poslancům přijmout konkrétní opatření. Sněmovna by mohla například prosadit přehodnocení skutkové podstaty trestného činu vyzvědačství.

"Vycházeli jsme z několika podkladů, včetně zpráv BIS za roky 2015 a 2016. Pravidelně je v nich zmiňován ruský a čínský vliv. Chceme apelovat na kolegy, aby komisi ustavili, protože lze předpokládat, že i v té nové zprávě za rok 2017 bude tento vliv zahrnut," řekla serveru Langšádlová.

Klaus mladší roní slzy a chce někam patřit. Už patří, mentálně do 19. století. Komentář P. Holce

sinfin.digital