Možné důsledky konce střídání času? Zmatek v Evropě a neustále přeřizování hodinek na cestách

Jakub Kopřiva

Ukončit střídání času, nebo ne? To téma rozděluje českou společnost už několik let. Některým pravidelné jarní a podzimní střídání nevadí, jiní hořekují nad bolestmi hlavy a nepohodou, která se jim dvakrat do roka údajně kvůli střídání děje. Jaké dopady by ale mohlo mít opuštění současného systému? Například hrozí, že si při cestě z Drážďan do Budapešti, tedy na zhruba 700 kilometrech, budeme hodinky přeřizovat hned třikrát.

Kdo to rozhodne?

Konec střídání času slíbil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (64) po výsledku ankety, kde se zhruba čtyři miliony Evropanů vyslovily pro. Drtivou většinu hlasujících tvořili Němci. Oficiální dohodu chce mít komise i předsednictví EU v prosinci. Návrh komise musí ještě schválit Evropský parlament a Evropská rada.

Podle Rakouska, které teď EU šéfuje, by bylo lepší posunout zrušení střídání času až na rok 2021 oproti plánovanému březnu 2019. O tom, jaký čas jednotlivé členské země zavedou, rozhodnou národní parlamenty. Ale shoda, jak si Evropané ručičky finálně přeřídí, je zatím v nedohlednu.

sinfin.digital