Vyšachovaný Vokřál míří definitivně do opozice. Vládu nad Brnem přebírá koalice v čele s Vaňkovou

ČTK

luš

Zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD dnes v Brně podepsali koaliční smlouvu o spolupráci v brněnském zastupitelstvu. Koalice má 33 mandátů z 55. Primátorkou bude jednička ODS a advokátka Markéta Vaňková, která nahradí v čele radnice Petra Vokřála (ANO). Vítěz voleb hnutí ANO skončí v opozici se SPD. Vaňková předpokládá, že ustavující zastupitelstvo bude 20. listopadu, svolat ho musí právě dosluhující primátor Vokřál.

V jedenáctičlenné radě bude mít ODS čtyři zástupce. Kromě Vaňkové bude náměstkem Robert Kerndl, radními pak David Grund a Petr Kratochvíl. ODS bude spravovat oblast investic, dopravy, sociálních služeb, marketingu a cestovního ruchu. Uvolněnou, tedy placenou zastupitelkou pro cestovní ruch bude Kristýna Švarcová (ODS). Uvolněnou předsedkyní finančního výboru by se měla stát Andrea Pazderová z ODS.

Tři místa v radě bude mít KDU-ČSL. Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík, jako radními budou Jaroslav Suchý a Filip Chvátal. Lidovci se budou starat o zdravotnictví, školství, sport, územní plánování a životní prostředí.

Za vznik koalice v Brně může roztříštěný střed a chyby Vokřála. Komentář V. Dostála

sinfin.digital