Ovzduší kolem tunelu Blanka se zhoršilo. Kde nejvíc?

Kristína Paulenková

Víc než rok po otevření si tunel některé radnice pochvalují, jiné si na něj stěžují. Jedním z velkých témat je bezesporu kvalita ovzduší. Ta se sleduje a měří v okolí vjezdů a výjezdů z tunelu a také na přilehlých silnicích, v místech, kde se předpokládalo, že dojde ke změně intenzity dopravy.

Naposledy se měřilo v období 22. srpna a 18. září. Experty zajímaly hodnoty oxidu dusičitého (NO2) a polétavého prachu (PM10).  A skutečně: zatímco před otevřením tunelu některé lokality imisní limity splňovaly, teď jsou na těch samých místech hraniční hodnoty překročené. 

Hranici se podařilo neprolomit jen v lokalitě Sibeliova, Svatovítská a Nad Královskou oborou. Na všech ostatních místech se lidem kvalita ovzduší zhoršila. „Obecně je to problém, ty imisní limity jsou stanoveny z hlediska ochrany ovzduší a zdraví obyvatel, takže to znamená, že to je hodnota, která kdyby byla dlouhodobě překročená, tak může zapříčinit nějaké negativní dopady na přírodu nebo na lidské zdraví,“ vysvětluje Jiří Jedlička z Centra dopravního výzkumu.

Krnáčová: Lítačka je náš největší úspěch

sinfin.digital