Česká ekonomika zpomaluje. Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu na letošní i příští rok

ČTK

luš

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,0 procenta a příští rok na 2,9 procenta. Po zbytek letoška a v příštím roce úřad očekává obdobnou dynamiku ekonomického růstu jako dosud. V předchozí červencové prognóze ministerstvo předpovídalo letos růst o 3,2 procenta a příští rok o 3,1 procenta. Loni ekonomika stoupla podle MF o 4,3 procenta.

Letos by měl být podle ministerstva hospodářský růst tažen investicemi, které jsou podpořeny penězi z evropských fondů a potřebou firem inovovat technologické vybavení. Úřad připomněl nerovnováhy na trhu práce a pokles relativní ceny kapitálu vůči ceně práce. „V roce 2019 již převezme roli hlavního tahouna hospodářského růstu opět spotřeba domácností, která bude reflektovat silnou mzdovou dynamiku při extrémně nízké míře nezaměstnanosti i razantní zvýšení důchodů,“ píše se v prognóze.

Průměrnou míru inflace letos ministerstvo financí očekává 2,2 procenta, stejnou jako v červenci. Loni byla průměrná inflace 2,5 procenta.

Vyvzdoruje si Itálie rozpočet? Jestli ukáže Bruselu prostředníček, přijdou sankce, říká odborník

sinfin.digital