Šimon Pánek: Situace ve světě se zhoršuje. Dřív jsme chodili s místními na čaj, to už nejde

Štěpán Bruner

Globální bezpečnostní situace se za posledních deset let dramaticky zhoršila. Počet únosů a vražd humanitárních pracovníků stoupl o stovky procent, říká v rozhovoru pro deník E15 ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. „Když jsme začínali v Afghánistánu, chodili jsme na trh a večer popíjeli čaj s místními: to je dnes nemyslitelné,“ popisuje.

Člověk v tísni působí prakticky po celém světě, často v rizikových oblastech. Jak se podle vašich zkušeností vyvíjí globální bezpečnostní situace?

Když to zjednoduším, bezpečností situace se za posledních deset let významně zhoršuje, zejména bezpečnostní situace pro humanitární organizace. Těch důvodů je několik. Byly to války v Iráku a Afghánistánu, kde došlo k určitému zmatení toho, co jsou vojenské jednotky a co jsou civilisté. V Iráku i Afghánistánu byla část humanitární pomoci realizovaná prostřednictvím armádních jednotek a tím se narušilo oddělení těchto dvou prostředí. Za těch deset let narostl počet incidentů, tím myslím únosy a vraždy humanitárních pracovníků, zhruba o tisíc procent. Bezpečnost je v posledních letech vedle financování a doručení pomoci na místo jednou z hlavních věcí, které řešíme.

INFOGRAFIKA DNE: Strašák migrace je na odchodu. Obavy z uprchlíků už opustily i většinu Čechů

sinfin.digital