Politici si od příštího roku polepší. Platy se jim ale nakonec zvednou méně, než bylo v plánu

ČTK

luš

Platy vrcholných politiků vzrostou příští rok zřejmě zhruba o devět procent, nikoli razantněji o pětinu. Pomalejší růst Sněmovna ve vládní platové novele dnes schválila. Opoziční hnutí SPD Tomia Okamury neprosadilo zmrazení platů prezidenta, senátorů, poslanců a členů vlády na tři roky v nynější výši. Piráti neuspěli s návrhem, aby se platy počítaly z průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoli jen ve veřejné sféře, jak tomu je v současnosti.

Pro nižší růst platů politiků zvedlo ruku 124 poslanců z řad ANO, Pirátů, SPD, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a STAN ze 146 přítomných. Proti byl podle záznamu jen Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Poslanci ODS, TOP 09 a také Pavel Staněk (ANO) a Tomáš Hanzel (ČSSD) se hlasování zdrželi.

Předlohu nyní dostane k posouzení Senát, který má na projednání návrhů zákonů měsíc. V současnosti není jasné, jak se horní komora k předloze postaví. Může ji také vrátit k opětovnému projednání poslancům. Prezident má lhůtu pro podpis zákonů dalších 15 dnů. Je tedy také možné, že vrcholným politikům vzrostou platy od ledna razantněji, ale poté, až bude novela účinná, poklesnou.

V kauze Kramný je všechno špatně. Není to žádný lumen, na vraždu elektřinou neměl, říká Knapová

sinfin.digital