Analytik Medianu pro INFO.CZ: Kvůli kauze Babiše ml. začínají pochybovat i příznivci ANO

Markéta Žižková

Nejnovější vývoj v kauze farmy Čapí hnízdo a otázky kolem cesty Andreje Babiše mladšího na Krym u veřejnosti rezonují. Ukazují na to výsledky bleskového průzkumu, který přinesla společnost Median. U odpovědi na otázku, co by se mělo dít dále, se lidé dělí do tří skupin a zahrnují tak prakticky celé spektrum možností. „Budoucí možný vývoj, jak se o něm mluví i obecně, je podle jedné skupiny ten, že by pokračovala vláda ve složení současném, další zhruba třetina navrhuje, aby byl nahrazen premiér, a poslední část si přeje odstoupení vlády a vypsání nových voleb,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ analytik společnosti Median Přemysl Čech. „Stále se dá říct, že společnost je rozdělaná na dva segmenty. Tato segmentace pak víceméně určuje všechny hlavní postoje. My jsme nově pozorovali, že i mezi příznivci ANO začíná být určitá skupina lidí, kteří zvažují, jestli by ten vývoj neměl jít trochu jiným směrem,“ dodává.

Vyplývá ze závěrů vašeho průzkumu, že je aktuální vývoj kolem kauzy Čapí hnízdo a Andreje Babiše mladšího pro veřejnost významný? Sledují ho lidé?

Určitě případ sledují. TV Seznam před týdnem publikovala tzv. nové informace ke kauze (klíčový skrytě natočený rozhovor s Babišem mladším - pozn. redakce). My jsme dělali hned následující den výzkum. Ptali jsme se lidí a zhruba polovina z nich ty základní věci, které byly komunikované, jako kde se nacházel Babiš mladší, jaký je vlastně postoj premiéra k případu a tak dále, sledovala. To byly všechno věci, které lidi zajímaly a kterým věnovali pozornost. Myslíme, že kolem padesáti až šedesáti procent lidí vývoj stále sleduje a reaguje na něj vnitřně.

Vláda krizi ustojí. Odpor veřejnosti je takticky i programově mělký. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital