KSČM se uvelebila za hesly, že její priority plní vláda. Chce to tlak zleva, burcuje komunista Skála

Josef Skála, dlouholetý oponent Vojtěcha Filipa uvnitř KSČM, v rozhovoru pro INFO.CZ tvrdí, že cílem podpory vzniku menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD bylo zablokovat comeback pravice. Avšak právě ta se letos podle něj vrátila k moci i tam, kde o tom už pomalu ani nesnila. „Sama podpora vzniku vlády je v tom nevinně. Kámen úrazu je v tom, jak se praktikuje její tolerance. V absenci svěží, bojovné opozice. A právě to je to, co pátek vystaví ještě přehlednější zkoušce,“ vysvětluje Skála s tím, že páteční mimořádná schůze sněmovny, kde se bude hlasovat o důvěře vládě, bude mít dalekosáhlé důsledky pro budoucnost české levice v zemi.

Jak hodnotíte současné peripetie týkající se kauzy Čapí hnízdo a Andreje Babiše?

Báchorce, že jde o Čapí hnízdo, věří jen IQ tykve. Ta rvačka tu běží o nepoměrně vážnější témata. Jak ta budoucí – třeba zda a jak bude zajištěno naše energetické zázemí už za pár let. Tak ta minulá – hlavně kam se poděly ekonomické zdroje, jež byly kolektivní investicí několika generací. „Kdo za to může“ – a jsou-li ty tam už opravdu nenávratně.

Vybíjená na téma Čapí hnízdo, strčené pod nos podhradí, je navíc striptýzem třeskutě „omezené suverenity“. Maňásky postrkují loutkovodiči, co ani neumí česky. Ten randál je od všeho, o čem jsou skutečné národní a sociální priority, vzdálen světelné roky

Nezatěžuje ale Andrej Babiš českou politiku přece jen už příliš? Neměl by ve světle aktuálního dění na post premiéra rezignovat?

Být dnešní poměry demokracií, za niž se vydávají, máme úplně jinou vládu i parlament. Politiku však pase „škvára“ vydolovaná z cizí práce. A tak máme vlády a parlamenty, jimž většina lidí nevěří už dlouhé roky. Premiérovi jde na ruku, kdo konkrétně mu jde po krku. Na Mirka Dušína si hrají partaje pasené Jurským parkem kleptomanie.

Farizejský nevkus dává galakoncert. Rubem je ovšem i jeden precedens. Je-li obviněn i docela řadový soudce, státní zástupce nebo policista, bývá postaven mimo službu. A vrací se do ní, teprve až se prokáže, že byl obviněn neprávem.

Zazvonit na premiérova syna? Takoví novináři by v Maďarsku měli problém, říká šéf webu, který odolává Orbánovi

sinfin.digital