„Čistokrevná zbabělost, alibismus.“ Opozice cupuje plán ČSSD nehlasovat o vlastní vládě

ČTK

lup

Opoziční strany mluví v souvislosti s rozhodnutím ČSSD nezúčastnit se hlasování o nedůvěře vládě o zbabělosti či o alibismu. Podle nich se sociální demokraté de facto rozhodli podpořit premiéra Andreje Babiše (ANO), s jehož hnutím ČSSD vytvořila vládu. Bez hlasů ČSSD nemůže opozice při hlasování uspět, neboť ANO i KSČM už oznámily, že žádný z jejich poslanců pro nedůvěru nebude. Premiér čelí snahám o odvolání kvůli údajnému únosu svého syna na Krym v souvislosti s případem Čapí hnízdo.

"ČSSD souhlasí s tím, že premiér by měl odejít, ale nic pro to neudělá. Je to alibistické. Historický precedent - nehlasovat pro vládu, v níž jsou zastoupeni její ministři. Toto rozhodnutí je nejen zbabělé, ale zejména chybné a otvírá cestu rozkladu důvěry v demokratický stát," uvedl v tiskovém prohlášení předseda ODS Petr Fiala.

"Mrzí mě, že se sociální demokraté fakticky rozhodli podpořit ve vládě trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, který je podezřelý z maření vyšetřování. Pro ČSSD jsou zjevně důležitější ministerská křesla než vlastní důstojnost, navíc v situaci, kdy jsou mnohdy ve sněmovním hlasování nahrazováni hnutím SPD," uvedl na facebooku poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Babiš podle něj lpěním na premiérské funkci blokuje řešení současné krize.

Vláda v pátek přežije. ČSSD nebude hlasovat pro nedůvěru, ale podpořila by rozpuštění sněmovny

sinfin.digital