Klimatický plán za miliardu. O čem bude jednat vláda?

ČTK

Dopady zemědělského sucha, ochranu vodních zdrojů a lesů nebo opatření pro budovy, aby se lépe přizpůsobily změně klimatu, řeší národní akční plán. Strategický dokument připravilo ministerstvo životního prostředí. Určilo na 50 prioritních opatření se 160 nejdůležitějšími úkoly, které mají státu pomoci se vypořádat například s dlouhodobým suchem, povodněmi nebo silným větrem. Opatření mají vyjít na více než miliardu korun. V pondělí o nich opět bude jednat vláda.

Aby byly úkoly splněny, bude podle Národního akčního plánu na změnu klimatu potřeba přerozdělit peníze příslušných ministerstev, nebo je přidat ze státního rozpočtu. Na opatření s prioritou jedna, tedy ta zásadní, by mělo do roku 2020 jít až 834 milionů korun. Dalších zhruba 415 milionů by připadlo na doplňková opatření již bez nároku na státní kasu.

Na přípravě dokumentu se podle předkládací zprávy podílelo více než 140 odborníků z veřejné, soukromé i akademické sféry. Mezirezortním řízením prošel loni v listopadu, na pondělní jednání vlády ho MŽP předkládá se sedmi rozpory, včetně pěti od ministerstva zemědělství.

sinfin.digital