Děti bez doprovodu pro ČR v Řecku jsou. Teď je to na Babišovi, říká pro INFO.CZ europoslankyně Šojdrová

Lucie Bednárová

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová se před nedávnem vrátila z cesty po uprchlických táborech v Řecku, kde zkoumala situaci dětí, které tam žijí bez rodiny či jiného doprovodu. Mluvila také s řeckými ministerstvy, které jsou připraveny s českou stranou při přemisťování několika desítek konkrétních dětí pomoct. Míč je ale nyní na straně rezortu vnitra, který by musel vznést oficiální žádost. „Ministerstvo jsem informovala. Dopis za sebe jsem poslala hned po příletu z Řecka a už jsem obdržela odpověď. Pan ministr Hamáček slíbil, že dopis také pošle,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Šojdrová. Proč se s europoslankyní zatím nesešel premiér Andrej Babiš? A jaké děti vlastně v uprchlických táborech v Řecku jsou? Chtějí do Česka? A má iniciativa na přemístění až padesáti „sirotků“ z řeckých táborů v ČR šanci na úspěch? I o tom byl rozhovor.

Před nedávnem jste se vrátila z cesty do Řecka, kde jste objížděla uprchlické tábory a seznamovala se se situací tamních dětí, které se na cestě do Evropy z nejrůznějších důvodů ocitly bez doprovodu. Vaším úkolem, který jste dostala od premiéra Andreje Babiše, bylo vytipovat konkrétní děti, které by mohly být přesunuty jako gesto solidarity do Česka. Byla cesta v tomto ohledu úspěšná?

Naše návštěva trvala dva dny a jejím cílem bylo zjistit situaci nedoprovázených dětí, zejména syrských, které by se mohly přesunout do Česka. Cesta byla úspěšná v tom, že se nám podařilo se sejít s kompetentními řeckými ministerstvy, která velmi uvítala iniciativu na humanitární přijetí nedoprovázených dětí z řeckých uprchlických táborů a jsou připravena maximálně spolupracovat s Českou republikou.

Přímo jsem se setkala s paní ministryní pro solidaritu a bezpečnost, která má nedoprovázené uprchlické děti na starosti a s pracovníky ministerstva vnitra, konkrétně azylového odboru. Aby tato ambice byla úspěšná, tak Česko musí zároveň při této pomoci dbát na bezpečnost, a to právě zajistí dobrá spolupráce českých a řeckých úřadů.

Fake news a snaha zmanipulovat volby. EU se připravuje na rizika útoků z Ruska

sinfin.digital