Zeman chce na vládu tlačit kvůli stěhování ambasády do Jeruzaléma. Ministerstvo je v citlivé otázce zdrženlivé

ČTK

lup

Prezident Miloš Zeman chce přesvědčovat českou vládu o přesunu české ambasády do Jeruzaléma. Poznamenal, že v demokratickém systému může takové přesvědčování trvat déle. Prezident to řekl českým novinářům v Jeruzalému. Zeman v pondělí vystoupil s projevem v izraelském parlamentu - Knesetu, kde poslancům slíbil, že udělá vše pro přestěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu. Definitivní slovo v této otázce bude mít právě česká vláda; postoj ministerstva zahraničí je zdrženlivý.

Prezident uvedl, že se v Jeruzalémě setkal s českými podnikateli. "Velmi si vážím toho, že tu navázali celou řadu významných kontaktů," řekl. Za uspokojivé označil jednání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem. Dnes je na programu oběd s premiérem Benjaminem Netanjahuem, s nímž chce hovořit o společném jednání české a izraelské vlády. Podle Zemana by bylo vhodné, aby se uskutečnilo v prvním čtvrtletí příštího roku.

Odpoledne prezident v jeruzalémské budově Cinematéky otevře kancelář nazvanou Český dům, v níž budou sídlit čtyři státní agentury: CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism a Česká centra. Z Izraele Zeman odletí ve středu, na závěr návštěvy se poletí podívat do kibucu a Negevské pouště.

Sára Netanjahuová je vše možné jen ne laskavá hospodyňka

sinfin.digital