Fiala: Z KSČM se stává vlivná frakce ANO. ČSSD je zase nepochopitelně alibistická

Předseda ODS Petr Fiala je přesvědčený, že to může být ODS, kdo bude po příštích volbách skládat vládní koalici. Na jednu stranu vylučuje povolební alianci s hnutím ANO, zároveň ale odmítá spekulovat, jak volby můžou dopadnout. V rozsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ bilancuje poslední vládní krizi a tvrdí, že jsme se přiblížili k předčasným volbám. O KSČM hovoří jako o velmi spolehlivé frakci hnutí ANO, o ČSSD zase jako o straně, která namísto principiálního postupu upřednostnila alibismus. Náš politický reportér Vratislav Dostál s Petrem Fialou hovořil také o problémech Andreje Babiše, pozici Miloše Zemana, anebo o roli SPD Tomia Okamury v české politice. Stranou rozhovoru nezůstaly ani svérázné postoje některých členů ODS, které k těm Okamurovým nemají zas tak daleko.

Jak s několikadenním odstupem hodnotíte dva týdny, které vyvrcholily pátečním hlasováním o nedůvěře vládě? Nebylo to – jak zmínili například někteří zástupci KSČM – jen takové mediální plácnutí do vody?

V žádném případě to nebylo zbytečné. Dokonce si myslím, že to bylo hodně důležité. A přineslo to několik podstatných zpráv: jednou z nich například je, že Andrej Babiš sice ústavně funkci premiéra obhájil, avšak pokud se podíváme na výsledek hlasování, zjistíme, že víc poslanců hlasovalo pro nedůvěru, než proti ní. Pro bylo dvaadevadesát poslanců, proti jen devadesát z nich. Jinak řečeno: během necelých pěti měsíců Andrej Babiš ztratil většinovou podporu v Poslanecké sněmovně. Když vláda žádala o důvěru, získala 105 hlasů. Což si myslím, že je důležitá zpráva. Nejen symbolicky, má také svůj podstatný politický význam.

Posunuli jsme se do temnoty, Zeman ztratil vtipnost a je póvlem už i pro děti, říká Fanánek Hagen

sinfin.digital