ČSSD odráží Zemanův úder a brání ministra Petříčka: hájí zájmy Česka

ČTK

lup

Vedení sociální demokracie se postavilo proti výtkám prezidenta Miloše Zemana a komunistů na adresu ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Podle předsedy ČSSD, vicepremiéra Jana Hamáčka konstatovalo, že ministerstvo pod Petříčkovým vedením naplňuje dlouhodobou koncepci zahraniční politiky, hájí zájmy Česka a udržuje orientaci země. Petříčka kritizuje Zeman mimo jiné v souvislosti se změnami v kategorizaci ambasád. Komunisté, na jejichž hlasech menšinový kabinet závisí, se dnes postavili proti postoji Černínského paláce k rusko-ukrajinskému konfliktu.

"Politické grémium ČSSD konstatuje, že ministerstvo zahraničních věcí pod vedením Tomáše Petříčka naplňuje dlouhodobou koncepci naší zahraniční politiky, hájí zájmy České republiky a udržuje naši zahraničněpolitickou orientaci," uved Hamáček na twitteru.

Už dříve Hamáček ČTK řekl, že kritiku Hradu pokládá za bouři ve sklenici vody. "To, k čemu došlo, je technické opatření, které se týká odměňování diplomatů. Prostě některé ambasády měly stanoveny vyšší odměny, než některé jiné. Teď dochází k redukci počtu těch ambasád tak, abychom mohli otevřít další. Na vztahu k Maďarku, Turecku či Ukrajině se nic nemění," řekl. Podle Zemana jde o diplomatickou chybu.

sinfin.digital