Komunisté v Babišově kauze vytáhli hoax. Piráti chtějí, aby střet zájmů šetřily české úřady

ČTK

adk

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v pondělí vyzve české úřady, aby se zabývaly údajným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zemědělství Miroslav Tomana (za ČSSD) a zabránily případným škodám souvisejícím s neoprávněným čerpáním dotací. Oznámil to v reakci na informace, podle nichž právníci Evropské komise podezírají Babiše ze střetu zájmů a z porušení unijních pravidel v souvislosti dotacemi udělenými firmám holdingu Agrofert letos i v uplynulých letech. Bartoš v tiskové zprávě uvedl, že Piráti doručovali podklady a informace o konkrétních podezřeních Evropské komisi. Podle opozice by Babiš měl v čele vlády skončit.

Prosincový summit lídrů EU se bude věnovat fake news. Hlavním nepřítelem bude Rusko

Ono údajné právníků EU o platnosti referenda na Krymu, o němž mluví Filip, je však hoax šířený dezinformačními weby a médii typu Parlamentní listy. Server Manipulátoři.cz zjistil, že tuto „analýzu“ vytvořil šéf Asociace akreditovaných právníků pro styk s orgány veřejné moci EU (AALEP) Christian de Fouloy. Samotná organizace pak je jen jednou z neziskových organizací lobbující mezi zástupci EU. Přímo s Evropskou unií však nemají nic společného.

Organizace má vazby na Olega Rumyantseva, jenž působí jako veřejný poradce federální služby pro duševní vlastnictví Ruské fedarace (Rospatent) a přednáší jako docent v Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě, což je diplomatická škola Ministerstva zahraničních věcí Ruska..

Také místopředseda SPD Radim Fiala podotkl, že jde zatím pouze o uniklé informace. "Chceme si počkat, až ty údaje a informace budou oficiální a potom k nim zaujmeme jasné stanovisko," řekl České televizi.

sinfin.digital