Babiš s ministry ladil, jak obhájit vlastní střet zájmů. Vracení dotací za Agrofert teď prý nehrozí

ČTK

lup

Obecná analýza nové legislativy EU týkající se evropských dotací podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) ukazuje, že svěřenský fond jako záruka nestrannosti premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše dostačuje a předseda vlády postupoval podle českého práva. Ministryně Alena Schillerová (za ANO) po schůzce s Babišem, Kněžínkem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) uvedla, že vracení dotací Agrofertu nyní nehrozí. Text právní služby Evropské komise, o kterém o víkendu informoval tisk, není oficiální, zdůraznila.

Podle uniklé zprávy má Babiš zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, který vložil do svěřenského fondu, a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny letos.

Kněžínek uvedl, že právníci nevidí žádný důvod pro změnu současného znění zákona o střetu zájmů, podle kterého Babiš svůj majetek do svěřenského fondu převedl. "Jde-li o řádně fungující svěřenecký fond, potom je zajištěno, aby k žádnému střetu nedošlo...správcem svěřeneckého fondu je třetí osoba a ta nese odpovědnost," uvedl na dotaz, zda je ošetřena i účast Babišovy ženy Moniky v orgánech svěřenského fondu.

sinfin.digital