Příběh radikalizace (II.): Z pražské modlitebny do saúdské Medíny. Zrodil se salafistický kazatel

Pavel Novotný

Samer (34) a Omar (27) Shehadehovi. Synové sekulárních palestinských rodičů, kteří vyrostli v českém prostředí. První se nachází v pražské vazbě a jeho jméno jste mohli zaregistrovat na začátku listopadu, kdy médii proběhly zprávy o jeho zadržení v zahraničí a převozu do Česka. Druhý bojuje po boku militantních islamistů v Sýrii. Český stát je podle dostupných zpráv viní z podpory, propagace i financování terorismu. A také ze členství v organizaci, která je na seznamu teroristických skupin. Spolu s oběma muži si česká spravedlnost žádá také Kristýnu Hudkovou (24), Omarovu manželku, která po konverzi k islámu přijala jméno Fatima. Hrozí jim až patnáctileté tresty.

„Počet zahraničních bojovníků s vazbou na Českou republiku vzrostl v roce 2017 na jedenáct včetně dvou osob s českým občanstvím,“ stojí v čerstvé zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS) o islamistech, kteří se zapojili do bojů na Blízkém východě v rámci organizací (oficiálně) označených za teroristické. Onu dvojici podle dostupných zpráv tvoří právě Omar Shehadeh a jeho žena Fatima, kteří se připojili ke skupině Džabhat Fatah aš-Šám, která proslula také pod někdejším názvem Fronta an-Nusrá.

Následující text se snažil zrekonstruovat životní příběh bratrů Shehadehových, českých občanů, kteří se s radikály zapletli. Text vychází z řady rozhovorů s informovanými zdroji. Takřka všichni oslovení si vzhledem k citlivosti případu přáli zůstat v anonymitě. Jejich vzpomínky se INFO.CZ pokusilo ověřit z více zdrojů. Mnoho použitých zjištění pochází z jiných médií: nejčastěji ze serveru Neovlivní, který o případu referoval jako první, dále pak z listů Deník N, Právo a MF Dnes/iDnes.cz, respektive televize Seznam Zprávy a webu Aktuálně.cz.

Příběh radikalizace (I.): Dětství prožili v Praze a v sekulární rodině, pak se „obrátili“ k islámu

sinfin.digital