Zákon o digitální službě prošel prvním čtením. Má i Babišovu podporu

urm

Zákon o právu na digitální službu, kdy občané získají právo komunikovat s úřady přes internet, prošel v Poslanecké sněmovně prvním čtením. Nová legislativa má i podporu Andreje Babiše a hnutí ANO, její šance na úspěch je tak velká. 

„Nová legislativní úprava je nutná a sněmovna zákon o právu na digitální služby začne projednávat už na začátku příštího roku. Nová legislativa podpoří online komunikaci se státem a zároveň umožní sdílení dat napříč veřejnou správou, takže občané už nebudou muset dokládat stále ty samé dokumenty pořád dokola,“ říká vládní zmocněnec pro digitalizaci státu Vladimír Dzurilla.

Zákon o právu na digitální služby je hlavním předpokladem pro pokračování digitalizace státu a tím i vládního projektu Digitální Česko. Nyní úřady nejen, že k digitální komunikaci nic nezavazuje, ale často jim jí současná legislativa ani neumožňuje. Zákonem o právu občana na digitální služby se také přímo naplňuje jeden z bodů programového prohlášení vlády.

„Digitalizace je jednou z našich priorit a já osobně vnímám návrh toho zákona jako skvělý výkop. Pokud to s digitalizací myslíme vážně, je takový zákon alfou omegou. Samozřejmě nás čeká ještě spoustu práce a například musíme udělat audit stávající legislativy, a hlavně ohlídat náklady,“ říká poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová.

sinfin.digital