Hamáčkovo ministerstvo rozebralo Okamuru a spol. Nejsou pravicoví extremisté, ale mají podobná témata i tón

ČTK

lup

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury není podle definice ministerstva vnitra extremistický subjekt, vybírá si ale podobná témata jako pravicoví extremisté. Hnutí také dokázalo tradiční pravicově extremistické subjekty upozadit. Uvádí to výroční zpráva ministerstva vnitra o extremismu za rok 2017, kterou má k dispozici ČTK. Materiál projednala Bezpečnostní rada státu, čeká na schválení vládou.

Materiál uvádí, že SPD se oficiálně distancovala od totalitních ideologií a nehlásí se k nim ani skrytě, například prostřednictvím symboliky. Podle zprávy ale SPD často zaujímá k tématům pravicových extremistů podobné postoje jako oni. "V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější než vyjádření představitelů tradičních pravicově extremistických stran," uvádí dokument.

Podle dokumentu SPD ovlivnila podobu české extremistické scény. Pravicoví extremisté ji vnímají jako konkurenci, ale vzhledem k úspěchu Okamurova hnutí si nedovolili žádnou kritiku. Levicoví extremisté se začali vymezovat více proti SPD než proti pravicovým extremistickým stranám.

Zastavení dotací? Pro Agrofert komplikace, ale jeho firmy by to přežily, říká expert

sinfin.digital