ANKETA INFO.CZ: Co čekat od české politiky v roce 2019? Experti předpovídají další možné střety

Volby do Evropského parlamentu, sjezdy několika parlamentních politických stran, kauzy premiéra, anebo pokračující spolupráce dvou klíčových aktérů české politiky posledních let, tedy Miloše Zemana a Andreje Babiše. I tak by se daly shrnout odpovědi předních politologů v anketě redakce INFO.CZ na téma vnitropolického vývoje v nadcházejícím roce.

Ladislav Cabada

Volby do Evropského parlamentu budou v Česku v roce 2019 pravděpodobně jediným volebním kláním, a proto se jejich význam v situaci výrazného rozdělení společnosti může zvyšovat. Neočekávám nicméně, že by mohly vést k nějaké zásadní vnitropolitické změně, a to ani tehdy, pokud by hnutí ANO v těchto volbách výrazně neuspělo.

Spíše by mohly být náznakem, jak se vyvíjí pozice ČSSD a KSČM (obě strany mohou zažít velkou volební porážku spíše než jakýkoli volební úspěch), totéž lze zřejmě napsat také o perspektivách TOP 09. U všech tří subjektů by špatný výsledek, tedy zisk méně než pěti procent hlasů a nulový zisk mandátů, mohl vést k obměně vedení, případně k rozkolu.

Nerad bych byl prorokem špatných zpráv, ale obávám se, že již rok 2019 by mohl být rokem ekonomického poklesu či přímo krize, což by politiku a veřejné mínění mohlo samozřejmě silně ovlivnit.

Lukáš Jelínek

Výhled do roku 2019 je mlhavý. Předpokládám stabilní vládnutí ANO a ČSSD s KSČM v zádech. Změnit by to mohlo jen, kdyby si Jan Hamáček vzpomněl na podzimní závazek, že ČSSD bude levicovým rebelem ve vládě pravicového oligarchy. Situací může pohnout i policejní vyšetřování Čapího hnízda, konkrétně kdyby případ zamířil k soudu a z Babiše by se stal „obžalovaný“.

Kdyby byl případ naopak odložen, lze očekávat růst společenského napětí. Zajímavé bude též sledovat evropské volby. Účast asi nebude vysoká - dorazí ale proevropští voliči, z čehož mohou těžit Piráti a umírněná pravice, nebo Babiš osedlá téma migrace natolik, že přivede k urnám i starší voliče, kteří budou hlasovat pro ANO?

Petr Just

Politicky nejdůležitější událostí budou volby do Evropského parlamentu. Mimo jiné i proto, že od posledních voleb se zásadně proměnila česká stranická scéna, vstoupily do ní nové strany a bude zajímavé sledovat, zda a jak se uchytí na evropské úrovni. Rovněž bude zajímavé sledovat osud stran tam zastoupených, zda se například podaří udržet pozici Svobodných, zda se na výsledku projeví oslabování ČSSD a KSČM, nebo naopak posilování ODS.

sinfin.digital