Růst české ekonomiky i mezd příští rok zpomalí, vyplývá z odhadů

ČTK

luš

Růst české ekonomiky příští rok mírně zpomalí na 2,9 procenta z letos odhadovaných tří procent. Stejně tak zpomalí růst mezd, ale i tak zůstane poměrně vysoký kvůli stále velmi nízké nezaměstnanosti, která přetrvá i v dalších letech. Inflace naopak stoupne z letos odhadovaných 2,3 procenta na 2,4 procenta. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí a odhadů analytiků oslovených ČTK.

„Zatímco v minulých letech byl hlavním tahounem růstu tuzemské ekonomiky zpracovatelský průmysl, v letošním roce se motor růstu přesunul ke službám. Uvedený vývoj očekáváme i v příštím roce, jelikož dosavadní motor průmyslu – automobilový sektor – letos vyčerpal prostor dalšího dvouciferného růstu,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Inflace bude podle něj příští rok růst nejen kvůli růstu mezd, ale i vlivem růstu cen energií, zejména elektřiny a plynu pro domácnosti. K tomu se bude přidávat růst cen potravin kvůli letošní horší sklizni.

Strkat hlavu do písku je lidské, aneb proč globální oteplování nyní není velkým tématem

sinfin.digital