Čínský podraz? Babiš si postěžoval, že čínský velvyslanec komentoval jejich schůzku "nezvykle"

ČTK

urm

Předvánoční schůzku kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE komentoval čínský velvyslanec Čang Ťien-min neobvykle a veřejně. Babiš to dnes napsal serveru iROZHLAS.cz. Kabinet bere varování vážně a od NÚKIB si vyžádal dodatečné informace, o kterých bude vláda jednat na svém prvním zasedání v novém roce 7. ledna, dodal Babiš. Dodal, že Čang Ťien-min o setkání urgentně žádal a velice nestandardním způsobem na ní vyjádřil stanovisko čínské strany.

 

O setkání v Sokolovně v Průhonicích informovala na facebooku čínská ambasáda. V prohlášení uvedla, že varování se "nezakládá na skutečnosti", mělo nepříznivý dopad a čínská strana proti němu protestuje. "Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem," napsala ambasáda.

Babiš čínského diplomata informoval, že NÚKIB je nezávislý úřad. "Varování NÚKIB bere vláda vážně a odpovědně. Od úřadu si vyžádala dodatečné informace, které má předložit na vládu 7. ledna," cituje Babiše iROZHLAS.cz.

Varování před Huawei je značně pokrytecké. Neříkáme celou pravdu. Komentář M. Půra

sinfin.digital