Žantovský: Evropa i kvůli nám ztratila vizi. Nepředstírejme, že svět za hranicemi neexistuje

ČTK

luš

Česko nemá problémy, které by se nedaly vyřešit, je v tomto ohledu výjimečně šťastnou, bezpečnou a blahobytnou zemí. Lidé by ale neměli předstírat, že svět za hranicemi neexistuje. V rozhovoru s ČTK to řekl někdejší diplomat, politik, překladatel a spisovatel Michael Žantovský, který 3. ledna oslaví 70. narozeniny. „Nemůžeme se izolovat od světa ani od Evropy, která je naším domovem. A nemůžeme nevidět, že Evropa v posledních letech možná také naší vinou ztratila vizi, energii a představu o vlastní identitě,“ uvedl.

Odkaz Václava Havla si Žantovský připomíná téměř denně a mrzí ho, že sametová revoluce se stále nepíše s velkým počátečním písmenem.

Hodnoty svobody, demokracie, právního státu, tolerance a lidských práv, stejně jako tržní hospodářství a průmyslová revoluce z Evropy pocházejí, jsou to evropské hodnoty, připomněl. „Dopustíme-li, aby byly zpochybňovány, relativizovány, rozředěny, nahrazovány pseudohodnotami a pseudoprávy či přímo popírány, nevidím budoucnost naší civilizace a světa vůbec jako příliš světlou. Česká otázka, jak říkal Masaryk, je otázkou světovou, nebo není otázkou vůbec,“ uvedl jeden ze zakládajících členů revolučního Občanského fóra, v jehož čele od listopadu 1989 stál pozdější prezident Václav Havel. Žantovský dnes vede Knihovnu Václava Havla, stál léta po jeho boku a o životě zásadní postavy novodobých českých dějin napsal knihu.

Havel vs. Zeman. Jeden zdi v novoročním projevu boural, druhý je staví. Komentář V. Dostála

sinfin.digital