Kvůli Huawei musí technologie zkontrolovat 160 úřadů a podniků. Nařídila jim to vláda

ČTK

jj

Vláda dnes uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jim v tom má neprodleně poskytnout nezbytnou součinnost, řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Úřad už vydal a v úterý na svých webových stránkách zveřejní metodiku, na jejímž základě mohou správci kritické infrastruktury a významných informačních systémů tuto analýzu provést, uvedl večer v České televizi ředitel NÚKIB Dušan Navrátil. S rozhodnutím vlády je spokojen.

Ministři o tomto bodu jednali v utajeném režimu. Výzva, která z něj vzešla, se podle Babiše týká státního i soukromého sektoru, celkem 160 úřadů a podniků. Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií. Jedná se o elektrárny, teplárny, rozvody energií a vody, telekomunikační a informační systémy nebo zdravotnická zařízení.

Na základě metodiky NÚKIB správci kritické informační infrastruktury a významných informačních systémů a provozovatelé základních služeb provedou analýzu rizik, poznamenal Navrátil. Pokud rizika zjistí u stávajících technologií, není snadné je podle něj nahradit, ať už kvůli jejich fungování, nebo z ekonomických důvodů. Za klíčové považuje rizika eliminovat hlavně u nových zařízení. „Nám jde především o systémy, které se teprve budou budovat,“ dodal šéf úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Analýza podle něj potrvá řádově měsíce.

Čína se připravuje na konflikt s USA. Teď jde po českých elitách. Komentář Jakuba Jandy

sinfin.digital