Kubera: Čínský velvyslanec mi řekl, že s Babišem udělali chybu. Petříček radil, co s Facebookem

ČTK

luš

Čínský velvyslanec Čang Ťien-min podle předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) označil za chybu, že se na sociální síti vyjádřil k předvánoční schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně varování před technologiemi a výrobky firem Huawei a ZTE. Kubera to po dnešní schůzce s čínským velvyslancem řekl novinářům. Ambasador na otázky médií odpovídat nechtěl, zdůvodnil to nedostatkem času. S čínským velvyslancem se dnes sešel i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který ambasadorovi sdělil, že jeho vyjádření ke schůzce s Babišem bylo nešťastné. Petříček také doporučil, aby ambasáda stáhla ze svých facebookových stránek příspěvek, ve kterém komentovala obsah prosincové schůzky Čanga s Babišem (ANO). Záležitost nicméně považuje za uzavřenou.

Babiš označil prohlášení čínského velvyslance o obsahu jejich schůzky za lež. „On (velvyslanec) to komentoval větou, že oba dva (Babiš a Čang Ťien-min) udělali chybu v tom smyslu, že místo aby ten požár hasili, tak ještě přilévali olej do ohně,“ uvedl předseda Senátu. Podle něj velvyslanec také uznal, že není šťastné, aby politici spolu komunikovali přes twitter nebo facebook.

Babiš se s čínským velvyslancem sešel před Vánoci v Průhonicích, kde přijímá soukromé i pracovní návštěvy. Čínská ambasáda poté v prohlášení uvedla, že varování před čínskými technologiemi se „nezakládá na skutečnosti“ a že „čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb“. 

Kanaďan zadržovaný v Číně se objevil na sociálních sítích. Získal Peking jeho účty?

sinfin.digital