Zeman znovu udeřil kvůli Huawei na BIS: Ohrozili jste zájmy Česka, Čína chystá odvetu

ČTK

lup

Prezident Miloš Zeman znovu kritizoval šéfa BIS Michala Koudelku a Dušana Navrátila, který vede Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Obě insituce v závěru loňského roku varovaly před technologiemi čínské firmy Huawei, které podle nich můžou představovat bezpečnostní riziko pro strategickou infrastrukturu Česka. Zeman tvrdí, že tak oba jmenovaní ohrozili ekonomické zájmy Česka v Číně, jejímž je horlivým zastáncem. Řekl to na TV Barrandov. Peking podle Zemana chystá odvetu a v ohrožení jsou prý investice Škody Auto a PPF v Číně i zhruba 8,5 miliardy korun, které Huawei plánovala investovat do budování 5G sítí v Česku.

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ředitel Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil, jejichž instituce před možnými riziky čínských technologií varovaly, ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně, prohlásil Zeman. Pro svá tvrzení totiž podle něj nemají šéfové civilní kontrarozvědky a úřadu pro kybernetickou bezpečnost žádné důkazy a svou kampaní vůči Huawei poškodili zájmy českých firem v Číně i chystané investice do digitálních technologií v Česku.

Český prezident více věří vyjádření ředitele německého úřadu pro kybernetickou bezpečnost, podle něhož varování před Huawei nejsou podložena žádnými důkazy. "Aniž by měli důkazy, ohrozili naši pozici a naše ekonomické zájmy v Číně," uvedl Zeman na adresu Koudelky a Navrátila.

Čínští hackeři jako bojovníci na globální frontě. Peking je chápe jako legitimní nástroj mocenské přetahované

sinfin.digital