Spřádá Čína odvetu kvůli kritice Huawei? Dalo se to čekat, hrozí arbitráž, připouští Brabec

ČTK

lup

Čínskou reakci na varování českých úřadů před technologiemi čínské společnosti Huawei bylo možné očekávat, řekl místopředseda vlády Richard Brabec (ANO). Reagoval tak na čtvrteční vyjádření prezidenta Miloše Zemana v TV Barrandov, že Čína kvůli varování chystá vůči Praze odvetná opatření. Brabec nevyloučil ekonomické dopady, pokud by třeba Česká republika prohrála případnou mezinárodní arbitráž.

"To se dalo očekávat, že Čína nějakým způsobem zareaguje," řekl Brabec. Mnoho evropských zemí se podle něj k Huawei staví jinak, i když jejich zpravodajské služby mohly mít podobné informace. "Mně se to hůř komentuje, protože ta jednání, která se vedla, se vedla v utajeném režimu," doplnil. Ekonomický dopad varování lze očekávat i podle ministrů zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) a kultury Antonína Staňka (ČSSD). "Každé opatření, které se dotýká kterékoli firmy, nemusí to být čínská, může mít odvetná opatření. S tím se musí počítat. Je možné, že to tyto dopady bude mít," řekl novinářům Staněk. Poznamenal, že vláda měla k prezentaci varování kybernetického úřadu výhrady a osobně považuje varování za poměrně nešťastný krok.

Toman, který patří mezi příznivce Zemana, uvedl, že bude zastávat pozici, kterou k věci zaujala vláda. "Vnímám, co řekl pan prezident, určitě na tom je kus pravdy, respektuji to," doplnil nicméně. Bez komentáře nechal dotaz na prezidentovy výroky na adresu zpravodajských služeb.

Zeman shazuje vlastní lidi a vtírá se Číně, Hrad a Huawei mají pochybnou smlouvu, říká sinolog

sinfin.digital