Home Credit má kvůli Huawei obavy o podnikání v Číně. Sešel se s ministryní

ČTK

adk

Obavy své o podnikání v Číně v souvislosti se sporem o Huawei a ZTE vyjádřili na schůzce s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) zástupci společnosti Home Credit. Podrobnosti ke svému pátečnímu vyjádření, podle kterého zachytil možné problémy kvůli sporu pouze jeden ministr, dnes doplnil premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu televize Prima Partie. O tom, že odveta Číny může negativně zasáhnout aktivity investiční skupiny PPF včetně společnosti Home Credit, hovořil ve čtvrtek prezident Miloš Zeman.

„Ohledně arbitráže vnímám, že Huawei tady má asi 2500 zaměstnanců, investovali zde peníze. My budeme chtít, aby nedošlo k opatřením, která by poškodila naše firmy,“ uvedl Babiš na pozdějším brífinku. Poznamenal, že bezpečnost je prioritou, je třeba nalézt i řešení ve vztahu k obchodu.

Babiš dnes zopakoval, že předvánoční varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před danými technologiemi vládu překvapilo, nebylo s úřadem předem konzultované a nebylo opřené o důkazy. "Celé to varování bylo překvapení a my jsme byli postaveni do role, kdy neseme následky, musíme to respektovat," uvedl s tím, že je možné že Huawei podnikne právní kroky proti NÚKIB.

Míří Řecko k předčasným volbám? Tsiprasova koalice se rozpadá, ministr rezignoval

sinfin.digital