5 věcí, které se dějí právě teď

Info.cz

Velká Británie přistoupí k tzv. tvrdému brexitu a opustí veškeré evropské instituce i jednotný trh, znovu přijatý zákon o rozpočtové odpovědnosti se nelíbí obcím, sněmovnou prošla omezení na trhu s vínem a pátrání po malajsijském letadle skončilo bez výsledku. Co dalšího se dnes děje?

Tvrdý brexit

Velká Británie opustí jednotný evropský trh a posílí ochranu hranic. Britská premiérka Theresa Mayová chce dosáhnout nekompromisního odchodu své země z Evropské unie, takzvaného tvrdého brexitu. Britové tak nebudou usilovat ani o částečné či přidružené členství. Vedle jednotného trhu hodlají Britové vystoupit z veškerých unijních struktur i soudního systému. S unií hodlá Mayová uzavřít novou celní dohodu a zvýší kontrolu nad nově příchozími lidmi z unijních zemí. Cizinci, kteří v zemi pracují legálně, by se podle premiérky neměli obávat vyhoštění.

Spor o rozpočtovou odpovědnost

Poslanci těsně přehlasovali senátní veto a znovu odsouhlasili zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který má zamezit zadlužování veřejných rozpočtů. Senátoři považují normu za neústavní vůči obcím a hodlají ji proto napadnout u Ústavního soudu. Jde podle nich o běžný zákon, který ale zasahuje do ústavního práva obcí z hlediska hospodaření. Vláda proto chystá novelu, která má výtky obcí vypořádat. Veřejné rozpočty nesmí podle tohoto návrhu zadlužení překročit 55 procent HDP. Zatímco vládě by stačilo předložit návrh k dlouhodobě udržitelným veřejným financím, obce by musely předložit minimálně vyrovnaný rozpočet.

Europarlament stále volí předsedu

Poslanci Evropského parlamentu ani ve druhém kole hlasování dnes nezvolili svého nového šéfa. Favoritem na příštího předsedu je italský lidovec Antonio Tajani, který i v druhém kole získal nejvíce hlasů, nestačily mu ale ke zvolení. Se socialistou Giannim Pittellou se tak utká ještě ve třetím kole. Oproti předchozím letům neplatí dohoda mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi, a to lidovci a sociálními demokraty. Nový předseda evropského parlamentu nahradí německého sociálního demokrata Martina Schulze.

Černý trh s vínem

Pokuty pro nepoctivé prodejce vína by mohly vzrůst až na 50 milionů korun, skončí i prodej vína z automatu. Sněmovna opětovně schválila novelu vinařského zákona, který má omezit falšování vína. Vinotéky, které se nezaregistrují jako příjemci nebo výrobci vína, mohou prodávat sudové víno ještě do konce příštího roku. Sněmovna počítala původně s šesti měsíci, přijala ale verzi Senátu. Pro řadu českých vinoték znamená změna také přechod ze stáčeného vína na prodej v láhvích nebo bag in boxech.

Malajsijské letadlo se oficiálně nenašlo

Po téměř třech letech úřady ukončily pátrání po ztraceném letadle Air Malaysia, které zmizelo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě. Pátrání na mořském dně v Indickém oceánu tak skončilo neúspěšně. Ve vymezeném úseku se trosky Boeingu 777 nenašly. Rodiny pasažérů označily ukončení společné pátrací akce Austrálie, Malajsie a Číny za nezodpovědný krok a požadují přešetření.

sinfin.digital