Rituální porážka je humánnější, její zákaz nic neřeší, říká pražský košer řezník

Belgie na začátku roku zakázala rituální porážky zvířat, tedy z islámu vycházející halal porážku a košer porážku se základem v judaismu. K regulaci náboženských porážek dochází napříč Evropou. Podle Aarona Günsbergera, který prakticky jako jediný v Česku provádí košer porážky, ale zákaz nic neřeší, jen přesouvá problém jinam. Samotná tradice je podle něj k samotným zvířatům mnohem humánnější. Netřeba dodávat, že tábor kritiků vidí celou věc přesně opačně.

Jak vnímáte zákaz rituálních porážek v Belgii?

Jedná se nepřekvapivě o něco, co vyvolal krajně pravicový politik. Důvodem pak nebyla žádná ušlechtilá snaha o ochranu zvířat, ale jeho přesvědčení, že zákazem především halal porážek nějak zamezí šíření islámu. Samozřejmě to vedle halal museli aplikovat i na košer, aby to nebylo diskriminační. Svezla se na tom tedy i židovská komunita, která je oproti té muslimské minoritní a nikdo ji ani z toho, že by porážkami šířila své náboženství, neobviňuje.

V Česku je v tomto ohledu jaká situace?

U nás si o povolení může na ministerstvu zemědělství zažádat náboženská obec, která k tomu zmocní vyškoleného člověka s potřebnými zkouškami. Já jsem takto prakticky jediný, kdo košer porážky u nás dělá. Je to dáno i tím, že poptávka po košer mase je u nás mizivá.

Vášně kolem košer a halál. Rituální porážka loni ukončila i životy 80 tisíc zvířat v Česku

sinfin.digital